2009. november 25., szerda

Téli nyárs


Az alapreceptet kedvenc szakácskönyvemből lestem, csak kicsit változtattam a nyársra húzandó nyersanyagokon és az anyaghányadon. Már az ételkészítés első fázisában cikáztak lelki szemeim előtt az újabbnál-újabb variációk.


Hozzávalók 8 személyre:

-12 db hurkapálcika

-1 kg csirkemellfilé

-8 db koktélparadicsom

-3 fej vöröshagyma

-15 dkg rántanivaló sajt

-15 dkg császárszalonna

-20 dkg liszt

-1 cs. zsemlemorzsa

-4 evőkanál tejföl

-4 db egész tojás

-1 l étolaj

- 1 cs. magyaros fűszerkeverék

Körethez:

-2 kg burgonya

-1 pohár tejföl

-50 g ráma margarin

-1 dl tej

- csipetnyi őrölt szerecsendió

A hurkapálcákat félbe tördeltem, megkentem olajjal. Csirkemellet, szalonnát 2 centis a sajtot 1 centis kockára daraboltam. A paradicsomokat felnégyeltem, lehéjazott hagymát cikkekre vágtam, kicsit szétszedtem.

Az így előkészített hozzávalókat váltakozva hurkapálcákra felfűztem, fűszerkeverékkel megszórtam. A bundázáshoz 6 evőkanál lisztet, 4 egész tojást, 4 evőkanál tejfölt simára kevertem (olyan tálban, hogy a nyársakat kényelmesen megforgathassuk benne). A lisztet meg a morzsát lapos tányérra szórtam. A ˝nyársakat˝ először a lisztben, majd a tejfölös tojásban végül a morzsában megforgattam (ügyeljünk rá, hogy a panír alaposan körbevonja). Serpenyőben olajt hevítettem, ezután óvatosan belefektettem a nyársakat. Közepes tűzön többször megforgatva arany barnára sütöttem. Lecsöpögtettem, kis hűlés után kihúzgáltam a pálcikákat majd ferdén, ujjnyi vastagon felszeleteltem.

Burgonyát megtisztítottam, felkockáztam és sós vízben puhára főztem. Puhulás után leszűrtem, összetörtem. Még forró püréhez hozzákevertem a tejfölt, tejet, margarint és az őrölt szerecsendiót.

És íme az eredmény:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése